Grondbank op bezoek bij Servaco

Op 14 november waren de medewerkers van de Grondbank te gast in het laboratorium van Servaco te Wevelgem. Het werd een leerrijke en boeiende avond.

Bij het beoordelen van technisch verslagen krijgen onze medewerkers regelmatig te maken met afwijkende, of zelfs eigenaardige resultaten. Om een antwoord te krijgen op de vele vragen ging de Grondbank te rade bij een specialist.

Servaco is als laboratorium gespecialiseerd in verschillende domeinen. Naast de gekende milieuanalyses (bodem/water), worden ook bouwkundige proeven (wegenbouw, woning- en industriebouw) uitgevoerd, alsook tests op textiel en leder.

Tijdens het academische gedeelte en de uitgebreide rondleiding, kwamen vele facetten van bodemanalyse aan bod. Zo werd het belang van de monstervoorbehandeling en de eventuele ontsluiting benadrukt. Speciale aandacht werd besteed aan de beperkingen van bepaalde analysetechnieken, waarbij o.a. matrixstoringen en interferenties door biogene stoffen uit de doeken werden gedaan. Meermaals werd aangegeven dat deze fenomenen belangrijk zijn bij de interpretatie van de resultaten.

De leerrijke avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.  

Eén ding was na afloop duidelijk: het uitvoeren van bodemanalyses is geen routineklus! Het vergt een doorgedreven kennis van analysetechnieken, bodemkunde en chemie en een flinke dosis gezond verstand.

Meer info over Servaco: klik hier

 

Grondbank op bezoek bij Servaco