Vervoer van en naar Frankrijk en Nederland

De nabijheid van zowel Nederland als Frankrijk t.o.v. het Vlaams Gewest maakt dat uitgegraven bodem regelmatig over de landsgrenzen heen wordt vervoerd. In bepaalde gevallen moet dit als de in- of uitvoer van afvalstoffen worden beschouwd en dient er bijgevolg een kennisgeving ingediend te worden.

Uitzondering : niet steeds een kennisgeving nodig
De kennisgeving moet niet voor alle gevallen ingediend worden. Wanneer de uitgegraven bodem in de beide landen voor een gebruik in aanmerking komt, waardoor ze niet als afvalstof beschouwd wordt en vervalt de verplichting op het indienen van een kennisgevingsdossier.

Bevoegde autoriteiten

Vervoer vanuit Vlaanderen
Bij uitvoer naar Nederland of Frankrijk (of andere EU-lidstaten), kan u de documenten aanvragen bij de OVAM - dienst Europa – team in- en uitvoer. Dit gebeurt door een bericht te sturen naar inuit@ovam.be of te bellen naar 015/284.391. U moet de naam van de firma, volledig adres en mail-adres opgeven. De documenten worden dan door de OVAM naar u gemaild.

Voor transport vanuit respectievelijk Frankrijk of Nederland dient u de kennisgeving in het land van verzending in te dienen.

Vervoer van Frankrijk naar Vlaanderen
Om grond in te voeren vanuit Frankrijk, dient u contact op te nemen met de lokale vertegenwoordiging van DREAL van de plaats waar de ‘afvalstof’ vrijkomt. De volledige lijst vindt u hier.

Voorbeeld: voor een partij die wordt uitgegraven in het departement Nord-Pas-de-Calais, neemt u de 2 eerste cijfers van de postcode (59 voor alle postcodes in Nord-Pas-de-Calais). In de lijst voor bevoegde autoriteiten vindt u dan de volgende gegevens:

DREAL Nord-Pas-de-Calais
941, rue Charles Bourseul
B.P. 750 - 59507 DOUAI cedex
dreal.npdc@industrie.gouv.fr

Vervoer van Nederland naar Vlaanderen
Om grond in te voeren vanuit Nederland is er slechts 1 adres:

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
P.O. Box 16191
2500 BD Den Haag
evoa@ilent.nl
www.ilent.nl/tfs

Vragen? Contacteer ons, wij helpen u verder. 

1-lijst-bevoegde-autoriteiten-vervoer-afvalstoffen.pdf

2-handleiding-overschrijdende-afvalstoffen-versie-mei-2012.pdf

 

Vervoer van en naar Frankrijk en Nederland