Bioterra start met bouw nieuw verwerkingscentrum te Genk

Op 22 oktober was de Grondbank getuige van de eerstesteenlegging voor de nieuwe fysico-chemische reinigingsinstallatie van Bioterra te Genk. Eerlijkheidshalve moeten we vermelden dat het een eerste bout-aandraaiing betrof. Administrateur-generaal Henny De Baets (OVAM) en burgemeester Wim Dries (Stad Genk) mochten met de moersleutel in de hand de bouw officieel inhuldigen.

Met deze nieuwe fysico-chemische installatie wil Bioterra het netwerk van reinigingscentra en tussentijdse opslagplaatsen verder uitbouwen en versterken. Het netwerk van moederbedrijf Group De Cloedt omvat vestigingen in o.a. Lochristi, Bornem, Brussel, Meerhout, Fleurus, Floreffe, Nanterre (haven van Parijs),... 

Verdubbeling capaciteit

De nieuwe site zal een verwerkingscapaciteit van 400.000 ton per jaar hebben, een verdubbeling in vergelijking met de capaciteit van de oude vestiging in Opglabbeek. Dit is het equivalent van twintigduizend twintigtonners per jaar. De site van 9 ha ligt vlak aan het Albertkanaal. Bioterra verwacht dat meer dan de helft van de aan- en afvoer via het water zal verlopen. Een logische keuze, te meer omdat Group De Cloedt, waarvan Bioterra een onderdeel is, over een eigen vloot beschikt. Aan- en afvoer vanuit de andere watergebonden sites van Group DC vormt op die manier ook een voordeel.

Bodem & afvalstoffen

Bioterra mikt met deze nieuwe verwerkingseenheid niet alleen op uitgegraven bodem. De investering is ook gericht op minerale afvalstromen zoals veegvuil, riool- en kolkenslib, zandvangerzand, baggerspecie,... Deze specifieke afvalstromen vereisen een aangepaste reinigingstechniek om tot hoogwaardige grondstoffen te komen. De nieuwe installatie biedt deze flexibiliteit.

Meer info : klik hier

Op de foto vlnr : Wouter Vermin (Bioterra), Henny De Baets (OVAM), Emmanuel Maes (Group De Cloedt), burgemeester Wim Dries (Stad Genk)

 

Bioterra start met bouw nieuw verwerkingscentrum te Genk