6 nieuwe PAK's opgenomen in Vlarebo

04.04.2024

Op 29 maart 2024 verscheen het besluit van de Vlaamse regering van 22 december 2023 tot wijziging van – onder meer – het Vlarebo in het Belgisch Staatsblad. 

De wijziging in het Vlarebo betreft de toevoeging van normen voor 6 PAK’s aan bijlage VI: Waarden voor het gebruik van uitgegraven bodem als bouwkundig bodemgebruik of in vormvast product. 

Het verslag aan de Vlaamse regering vermeldt dat door de kruisverwijzing in het VLAREMA van de normen voor organische verontreinigingen naar Bijlage VI van het VLAREBO, de 6 bijkomende PAK’s met bijhorende norm in deze bijlage VI worden opgenomen. De normwaarden zijn opgesteld in de VITO-studie ‘Gemeenschappelijk normenkader voor het gebruik van minerale afvalstoffen als bouwstof en voor het bouwkundig bodemgebruik van uitgegraven bodem’. Deze normwaarden werden in de praktijk al een tijdje toegepast in technische verslagen (verwijzend naar het algemeen normenkader).  

De onderstaande tabel vermeldt de bijkomend opgenomen parameters en normen: 

De wijziging treedt in werking op de 10de dag na de publicatie in het Staatsblad, 8 april 2024. Klik hier voor een versie met gemarkeerde wijzigingen.