Rapportage en toetsing PFAS-parameters nav wijziging CMA/3/D en WAC/IV/A/025 vanaf 15 januari 2024

09.01.2024

Vanaf 15 januari 2024 zijn de nieuwe versies van CMA/3/D en WAC/IV/A/025 voor de analyse van PFAS-parameters van kracht. Dit heeft belangrijke gevolgen voor technische verslagen ondertekend na 15 januari 2024!

We overlopen de belangrijkste wijzigingen van de aangepaste procedures:

CMA/3/D

  • PFDoDS en 10:2 FTS verhuizen van de indicatieve naar de kwantitatieve parameters. Bovendien worden PFUnDS en PFTrDS toegevoegd aan de indicatieve parameters;
  • De maximale rapportagegrenzen voor kwantitatieve en indicatieve parameters worden op respectievelijk 0,5 µg/kg ds en 4 µg/kg ds vastgelegd;
  • Voor de rapportering van de ‘som van gemeten PFAS’ wordt de ‘lower bound’ som gemaakt van de kwantitatieve PFAS én de indicatieve PFAS.

U kan de CMA/3/D hier raadplegen.

WAC/IV/A/025

  • De parameterlijsten in deze procedure wijzigen niet. De aanpassingen hebben voornamelijk te maken met de analyseprocedure zelf;
  • Voor de berekening van de sommen voor grondwater wordt verwezen naar de CMA/3/D;
  • Voor de te hanteren maximale rapportagegrenzen wordt verwezen naar WAC/VI/A/001: kwantitatieve parameters 10ng/l, indicatieve parameters 50ng/l

U kan de WAC/IV/A/025 hier raadplegen

Gevolgen voor de rapportage en de toetsing van de PFAS-parameters

Naar aanleiding van de wijziging van deze procedures heeft de OVAM op 8 januari 2024 een nieuwsbericht gepubliceerd met afspraken voor de wijze van rapportage en de toetsing van de PFAS-parameters:

Voor technische verslagen ondertekend na 15 januari 2024 dient de eBSD de volgende wijzigingen door te voeren:

  • Voor de toetsing van de som PFAS (Toetsingswaarde 8 µg/kg ds) dient u de som van de kwantitatieve én indicatieve PFAS-parameters te hanteren. Dit geldt bovendien ook voor analyses uitgevoerd volgens de huidige versie van de CMA/3/D, die in die technische verslagen werden opgenomen.
    Analyseresultaten kleiner dan de maximale rapportagegrens conform CMA/3/D moeten niet meegenomen worden in de som.
  • Kwaliteitstoets: voor analyseresultaten kleiner dan of gelijk aan de maximale rapportagegrens (cfr CMA/3/D) dient de kwaliteitstoets (Tijdelijk handelingskader PFAS) niet te worden uitgevoerd.

Algemeen: het nieuwsbericht van OVAM stelt eveneens dat de toetsingswaarden zoals vermeld in het document ‘Toetsingswaarden voor PFAS en PFOA in bodem en voor PFAS in grondwater’ met publicatiedatum 4 april 2022 en van kracht vanaf 19 april 2022, van toepassing blijven. 

Verder vermeldt het nieuwsbericht de nieuwe P-codes die vanaf 15 januari moeten gebruikt worden voor de rapportering in het XML-bestand. 

Bron : nieuwsbericht van de OVAM 

Heeft u vragen hierover? Aarzel dan niet om ons te contacteren via grondbank@grondbank.be